Login

Voeding bij zwangerschap

Je zwangerschap is een belangrijke tijd: jij en je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in conditie te blijven en goed te groeien. Voeding speelt tijdens je zwangerschap dus een cruciale rol.

 

Wat is de rol van voeding tijdens de zwangerschap?

Een zwangerschap vraagt veel van je lijf. Om zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje te zorgen, heb je een zorgvuldig samengestelde en uitgebalanceerde voeding nodig, die past bij jouw leefstijl.

Het kan zijn dat je speciale klachten en voedingsproblemen hebt, zoals overmatig overgeven, zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk. Dan is een zorgvuldig samengestelde voeding nóg belangrijker. Inmiddels is ook bekend dat de kans op complicaties tijdens de zwangerschap kleiner wordt bij een juiste gewichtstoename, gebaseerd op je gewicht van vóór de zwangerschap.

 

De diëtist helpt je in al deze situaties met een advies dat helemaal op jou en je kindje is afgestemd.

 

Waarom is voeding zo belangrijk tijdens je zwangerschap?

Voeding draagt bij aan goede voedingstoestand van jezelf, een goed verloop van de zwangerschap en vooral een optimale groei en ontwikkeling van je kindje. Als je bepaalde klachten of ziekten hebt, is deze rol nog groter. Dan moet er namelijk extra op jullie worden gelet.

 

Om de juiste voeding bij zwangerschap samen te stellen, zijn er landelijke, wetenschappelijke richtlijnen ontwikkeld. Een diëtist zorgt ervoor dat jouw voeding voldoet aan deze wetenschappelijke voedingsrichtlijnen voor zwangeren.

 

Wanneer ga je naar de diëtist?

Als je vragen hebt over voeding tijdens je zwangerschap, is de diëtist de aangewezen persoon. Het is sowieso verstandig om een diëtist te raadplegen als je zwanger bent en je één of meer van de volgende ziektebeelden of klachten hebt:

- Diabetes

- (Een verhoogd risico op) zwangerschapsdiabetes (bijvoorbeeld omdat het in familie voorkomt)

- Hart- en vaatziekten

- Een schildklierziekte

- Een spierziekte

- Een darmziekte

- Chronische obstipatie

- Epilepsie

- Een eetstoornis

- Voedselovergevoeligheid

- Overgewicht vóór je zwangerschap

- Grote gewichtstoename bij je vorige zwangerschap(pen)

- Hoge bloeddruk (voor of tijdens de zwangerschap)

- Ondergewicht voor of tijdens eerdere zwangerschap(pen)

- Overmatig overgeven

- Bij specifieke vragen en problemen op het gebied van zwangerschap en voeding (bijvoorbeeld over veganisme, vegetarisme en borstvoeding).

 

Heb je last van één van de klachten of aandoeningen én ben je zwanger? Dan heb je mogelijk een aangepaste voeding nodig. Overleg met je verloskundige of ga naar de diëtist om dit te bespreken.

 

Wat kun je van een diëtist verwachten?

Een diëtist stelt een volwaardige en op jou afgestemde voeding samen, zodat jij en je kindje tijdens je zwangerschap niets tekort komen. Zo voel je je zo prettig mogelijk en kan je kindje zich optimaal ontwikkelen.

 

De diëtist houdt daarnaast rekening met zwangerschapsklachten en- ziekten en geeft een praktisch advies dat past bij jouw leefstijl.

 

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over zwangerschap verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden? 

 

Feit of fabel?

Je hoeft alleen maar extra foliumzuur te slikken in de eerste 10 weken van je zwangerschap.

 

Feit of fabel?

Je mag geen sojaproducten eten tijdens je zwangerschap.

 

Feit of fabel?

Van vette vis tijdens de zwangerschap wordt mijn kind slimmer.

 

Meer weten?

De eerste twee zijn fabels. Bij de derde ligt het niet zo eenvoudig. Vette vis zorgt wel voor een optimale ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap, maar hoe slim je kind precies wordt, hangt van vele (andere) factoren af. Wil je weten hoe het precies zit en wat voor jou de beste voeding is? Ga dan naar de diëtist!

 

Voeding en overmatig overgeven tijdens de zwangerschap

Overmatig overgeven tijdens de zwangerschap (hyperemesis gravidarum) is geen gewone misselijkheid, zoals je die meestal hebt tijdens de eerste maanden van je zwangerschap. Overmatig overgeven tijdens de zwangerschap is niet alleen vervelend, maar zelfs ongezond.

 

Wat is overmatig overgeven?

Bij overmatig overgeven ben je erg misselijk en moet je vaak overgeven. Deze aandoening kan leiden tot uitdroging en een onvolwaardige voedingstoestand voor jou en je kindje.

 

De oorzaak van de misselijkheid ligt meestal in de hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap. Deze hormoonschommelingen verschillen per persoon en per zwangerschap. Stress kan daarbij een versterkende invloed hebben. Ook een tekort aan één of meer voedingsstoffen kan een rol spelen.

 

Wat zijn de symptomen van overmatig overgeven?

Naast overgeven is misselijkheid een belangrijk symptoom. Vaak zijn zwangeren ook overgevoelig voor bepaalde prikkels, zoals licht, geluid en geuren. Door het tekort aan energie komen daar nog eens klachten van vermoeidheid en duizeligheid bij.

 

Wat is de rol van voeding bij overmatig overgeven?

Het is belangrijk om bij overmatig overgeven zo snel mogelijk weer een gezonde en volwaardige voeding binnen te krijgen. Je kunt door het overgeven namelijk uitdrogen en ondervoed raken. En dat is uiteraard niet goed voor jou en je kindje.

 

Als je in het ziekenhuis bent opgenomen vanwege overmatig overgeven, wordt er naar je bloed gekeken om te bepalen of je genoeg voedingstoffen binnen krijgt. Aan de hand van je bloedwaarden bepaalt je arts of verloskundige samen met de diëtist of je tekorten hebt.

 

Wanneer ga je naar de diëtist?

Je kunt met al je vragen over overmatig overgeven terecht bij een diëtist. Aarzel niet en vraag om haar advies als je specifieke vragen hebt over (overmatig) overgeven tijdens de zwangerschap of als je twijfels hebt over je eetpatroon.

 

De diëtist is de aangewezen persoon om voor jou een persoonlijk en praktisch voedingsadvies samen te stellen. Ze gebruikt hiervoor landelijk vastgestelde wetenschappelijke voedingsrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn speciaal opgesteld voor zwangeren. De diëtist kan je dus precies vertellen wat jij en je kindje nodig hebben.

 

Wat kun je van een diëtist verwachten?

Een diëtist weet alles over voeding en zwangerschap, overmatig overgeven en de rol van voeding voor jou en je kindje. Ze is op de hoogte van alle landelijke, wetenschappelijke richtlijnen en geeft je een persoonlijk voedingsadvies, dat past bij jouw situatie. Dit zorgt voor een optimale start voor jullie beiden. Die wil je toch niet missen?

 

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over zwangerschap verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

 

Feit of fabel?

Je verkleint het risico op zwangerschapsmisselijkheid door een multivitaminepreparaat speciaal voor zwangeren te slikken vanaf het moment van je kinderwens.

 

Feit of fabel?

Overgeven in de eerste 12 weken van de zwangerschap hoort er gewoon bij, daarna gaat het meestal vanzelf weer over.

 

Feit of  fabel?

Als je moet overgeven en weinig kunt eten, is er ook niks wat de diëtist nog voor je kan doen.

 

Het eerste is een feit, de andere twee zijn fabels.